49 ste
22 - 23 - 24 Mei 2020
Driedaagse wandeltocht

100 jaar Groote Oorlog

De Derde Slag om Ieper, ook wel de Slag bij Passendale genoemd, staat geboekstaafd als een van de bloedigste uit de Eerste Wereldoorlog. Hij begon op 31 juli 1917 en eindigde op 10 november 1917, toen het volledig kapotgeschoten Passendale in handen viel van de geallieerde troepen. Met de Derde Slag om Ieper wilde de Britse veldmaarschalk sir Douglas Haig de Duitsers definitief op de knieën dwingen.

Fout van bij ’t begin

Al van bij het begin liep het fout. De Britten konden niet rekenen op de Fransen die nog altijd niet waren bekomen van hun nederlaag in het voorjaarsoffensief.

Op 31 juli, de start van de derde slag om Ieper, begon het onophoudelijk te regenen. Bombardementen verstoorden de waterhuishouding, waardoor het front binnen de kortste keren veranderde in een gigantische modderpoel. Iedereen geraakte vast en op 2 augustus werd het offensief stilgelegd. 'Winst': 2 kilometer. Twee weken later werden de gevechten hervat. Tegen het eind van augustus waren er aan geallieerde zijde reeds 75.000 doden en gewonden gevallen, aan Duitse kant 50.000. De Britse militaire overheid maakte de Britse pers blaasjes wijs, maar toen in Groot-Brittannië berichten doorsijpelden van massale verliezen, was de verontwaardiging groot.

Na een pauze in september, waarbij goed weer de grond deed opdrogen, werd er vanaf 22 september weer volop gevochten: langs de steenweg Ieper-Menen, in het Polygoonbos in Zonnebeke; en nabij Broodseinde, telkens met duizenden doden en gewonden aan weerszijden.

In de tweede week van oktober begon het weer te regenen. De hel brak los. Enkel over houten loop-planken konden soldaten zich nog over het terrein bewegen. Op 9 oktober verloren de Australiërs bij Tyne Cot 13.000 man, op 12 oktober verloren de Britten in Passendale zelf ook nog eens 13.000 soldaten. Er was geen vooruitgang geboekt en op 14 oktober gaven de Duitsers aan de geallieerden de toestemming hun rottende lijken en gewonden af te voeren.

Op 26 oktober probeerden de Canadezen het nog eens, maar het Duitse gifgas deed hen geen meter vooruitkomen. Op 6 november viel Passendale uiteindelijk in Britse handen.

De Slachter

De Slag om Passendale heeft aan geallieerde en Duitse kant samen zo'n 700.000 slachtoffers geëist. Veldmaarschalk Haig kreeg de schuld voor zoveel doden (voor amper 8 kilometer 'winst'), maar erg zwaar werd daar voorts niet aan getild. Hij had tenslotte de boog om Ieper (Ypres Salient) heroverd. Haig ging de geschiedenis in als De Slachter. De Ieperboog werd in handen gegeven van de Canadezen, die hem in april 1918 weer aan de Duitsers verloren.

In de periode 2014-2018 kan je in de provincie West-Vlaanderen talrijke evenementen rond het thema 100 jaar WO I bijwonen. Westtoer en de provincie stellen samen een artistiek en gevarieerd programma samen onder de noemer GoneWest. Het volledige programma kan je ook op http://www.flandersfields.be raadplegen.

Ook op http://www.toerisme-ieper.be kan je terecht voor heel wat informatie omtrent ‘100 jaar Groote Oorlog’.