49 ste
22 - 23 - 24 Mei 2020
Driedaagse wandeltocht

Ieper

Beleef de stad, ontdek de streek.

Aan cultuur en geschiedenis geen gebrek in Ieper. In Ieper en de Westhoek is de Eerste Wereldoorlog nog tastbaar aanwezig. Het In Flanders Fields museum is een modern multimediaal belevingsmuseum dat de eigentijdse bezoeker wegwijs probeert te maken in een van de bloedigste conflicten ooit. Een oorlogsmuseum met een vredesboodschap. Met opgegraven voorwerpen, maquettes en audiovisuele installaties als No Man’s Land en een veldhospitaal, wekt de permanente tentoonstelling een vergeten tijdperk tot leven. Persoonlijke getuigenissen van burgers en soldaten geven de oorlog een herkenbaar gelaat. Andere interactieve kiosken graven dan weer dieper naar objecten en plaatsen, data en gebeurtenissen. Kille officiële documenten worden geconfronteerd met artistieke impressies van toen en nu. Tijdelijke tentoonstellingen voegen regelmatig een extra dimensie toe aan de vaste opstelling.

Naast het In Flanders Fields museum zijn ook de kunstcollecties van het Stedelijk Museum en de leerrijke nostalgie van het Onderwijsmuseum beslist een bezoekje waard. Het Museum Godshuis Belle herbergt één van de oudste in Vlaanderen bewaarde panelen, het schilderij ‘De Madonna’ met Yolente Belle en Joos Bryde uit 1420. Een ander unicum is het Hotel-Museum Arthur Merghelynck, dat een kijkje biedt op het leven van de adel in de 18de eeuw.

De rijke geschiedenis van de regio herleeft ook in zijn landschappen en monumenten. De Last Post brengt elke avond aan de Menenpoort een ontroerende hulde aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De ontelbare begraafplaatsen roepen op tot bezinning. Met als motto ‘Het museum binnen en buiten’ vormt het In Flanders Fields museum ook de ideale springplank voor een persoonlijke verkenning van de frontstreek. Want ook al werd de historische stadskern in zijn vooroorlogse glorie hersteld, in Ieper laat het verleden zich niet vlug vergeten. De versterkingen van Vauban die nu zo vredig de stad omarmen, herinneren aan een andere, vroegere oorlog. Het heropgebouwde belfort en de Lakenhalle met het Streekbezoekerscentrum, torenen net als in de middeleeuwen boven het centrum van Ieper uit. In de gezellige stadskern is het na een lange dag wandelen en winkelen, goed toeven en tafelen. Want in een door oorlog en dood getekende regio, lacht het leven je dubbel zo breed toe. Ieper is de perfecte uitvalsbasis om de Westhoek voor één of meer dagen te verkennen, want zowel jong (Bellewaerde) als oud kan hier altijd wat beleven.

Toerisme Ieper , Grote Markt 34, 8900 Ieper. 057 239 220 – toerisme@ieper.be