50e

27 - 28 - 29 Mei 2022


Driedaagse wandeltocht

Startplaats

Elke dag wordt er gestart vanaf het Jeugdstadion (Fenixzaal), Leopold III-laan 16 te Ieper. De weg naar de startplaats zal vanaf de belangrijkste invalswegen aangeduid worden met oranje ‘WANDELTOCHT’-pijlen. Vanuit Kortrijk neemt u op de A19 afrit nr. 4 en volgt u Ieper-centrum tot u de pijlen ziet.

Parkeren: In de onmiddellijke omgeving zijn er verschillende aangeduide parkings beschikbaar. Ook de grote parking van Picanol langsheen de Steverlyncklaan is open voor de deelnemers.

De startplaats is eveneens gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het station ligt op ±1 km van de startplaats.


Onze afstanden

De naam van onze wandeldriedaagse doet misschien anders vermoeden maar bij ons hoef je zeker geen 100 km te stappen. Er is voor elk wat wils, van kort tot lang en … heel lang. Op het wandelmenu staan de klassieke afstanden met op zaterdag een extraatje tot 50 km voor de geoefende stapper. Elke dag gezinsvriendelijke korte tochten van een 6-tal km…

Op vrijdag, zaterdag en zondag is er een extra korte 6 of 8km-afstand. De 2 kortste afstanden zijn ook elke dag toegankelijk voor G-sporters en gezinnen met kinderbuggy’s.

Vanaf 21 mei zullen de parkoers en de GPX-bestanden hieronder terug te vinden zijn.

 • Inschrijvingen de dag zelf vanaf 7.00 uur.
 • Het is mogelijk 1, 2 of 3 dagen deel te nemen.

Vrijdag 27 Mei 2022

Groen Ieper en omgeving…

De eerste wandeldag van onze driedaagse leidt ons langs enkele klassieke trek-pleisters zoals de Vestingen, Zillebekevijver, het Provinciaal Domein de Palingbeek en het open groene landschap rond Ieper.

We starten met een korte wandeling langs de buitenvestingen en De Verdronken Weide. In dit 40ha grote natuurdomein kan het niet anders dan dat je één van de 160 verschillende vogelsoorten spot. Dit natuurgebied wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Van 1992 tot 1996 werd deze drassige zone ingericht als waterbergingsgebied. Vooral het water van de Bollaertbeek wordt hier gebufferd.

Via het waterzuiveringsstation komen we aan bij Zillebekevijver. Het water van de vijver wordt al van in de middeleeuwen gebruikt om drinkwater van te maken voor de Ieperse bevolking.

De tocht gaat verder richting Provinciaal Domein De Palingbeek. Onze eerste rustpost bevindt zich in de milieuboerderij. Op de boerderij werken mensen met een mentale beperking mee tussen de dieren (verzorgen, voederen, stalmesten), in de tuin of bij het klussen (hout hakselen, herstellingen, compost maken). Wees niet bang om even in de stallingen of de tuin te snuisteren.

Na onze benen wat rust te hebben gegund trekken we door de bossen van het grootste provinciaal domein van West-Vlaanderen 'De Palingbeek’. Onze pijlen loodsen je langs een diversiteit aan natuurpracht van planten en bloemen. Om nog maar te zwijgen over de vele vogelsoorten en dieren die het hier geweldig vinden. Maar de pijlen leiden je ook langs kraters die ons herinneren aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog.

De grootste afstanden kiezen daarna voor de open vlakte rond Zandvoorde en Geluveld. De mooie vergezichten zullen jou zeker kunnen bekoren en jou de al gestapte kilometers doen vergeten. Op het verste punt kan je even halt houden om jouw dorst te lessen. Op de terugweg pompen we onze longen nog eens vol met de zuivere boslucht van de Gasthuisbossen.

Met zicht op de pas gerenoveerde Ieperse belforttoren komen we via Zillebeke en Zillebekevijver stilaan terug bij ons vertrekpunt.

Op naar dag 2 richting Heuvelland…

6KM -

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

10KM -

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

15KM

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

20KM

Start: 7:00 uur tot 14:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

30KM

Start: 7:00 uur tot 11:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur


Zaterdag 28 Mei 2022

Naar het Heuvelland en even over de Schreve…

De tweede dag wordt de traditionele koninginnenrit met beklimmingen van West-Vlaamse en Frans-Vlaamse heuvels.

Van bij de start krijgen we al een eerste verrassing: de mooi gerenoveerde vestingwallen. De bouwheer was Vauban die deze muren optrok in de 11de eeuw in opdracht van Lodewijk XIV die als Franse koning de stad wilde versterken. Alle afstanden vertrekken via de Poternebrug ter hoogte van het Hoornwerk om vervolgens vanop de vestingen richting Ieper station te wandelen. Via de voetgangerstunnel onder de spoorweg bereiken we de Posthoornwijk en algauw verlaat de kortste afstand ons om richting het Tortelbos te trekken. Langs de wijk Bergzicht wandelen de andere afstanden verder langs het Dikkebusvijverpad. In de verte kunnen we het Frezenbergklooster bewonderen. Ter hoogte van de Krommenelststraat beginnen de wandelaars van de 12 km aan de terugtocht. Via de Veldstraat komen we voor de 1ste maal aan in het OC te Dikkebus. Na een verkwikkende koffie zetten we de tocht verder richting Dikkebusvijver. Voor de 15 km is dit in de richting van Ieper. Na de mooie Dikkebusvijverdreef nemen we afscheid van de 20 km-stappers. Zij slaan af richting de Hallebast die voor hen de terugweg betekent. De andere wandelaars nemen een stukje de Vierstraat om vervolgens de Molenstraat in te slaan waar ze het 'Klein-Vierstraat British Cemetery’ passeren.

Stap voor stap naderen we het grondgebied van het schilderachtige Kemmel. Hier kunnen we in het gezellige knabbelcafé 'De Lockedyze’ nog even op krachten komen vooraleer het serieuze klimwerk aan te vatten. We betreden 'Domein De Warande’ te Kemmel en gaan richting Kattekerkhofstraat. De 30, 40 en 50 km-stappers beklimmen de Kemmelberg waarvan de top 156 m boven de zeespiegel ligt. Halfweg een mooie bosweg op de flanken van het provinciaal domein beginnen de 30 km-trotters reeds aan de afdaling en meteen ook de terugweg. Langs het 'Ossuarium’ beginnen ook de langste afstanden aan een afdaling met prachtig uitzicht op het mooie Heuvelland. Langs licht heuvelachtige paadjes bereiken we een bevoorradingspost gelegen in het Eeuwenhout. We bevinden ons nu in het 70ha groot Vlaams natuurreservaat Douvevallei. Na het oversteken van de Douvebeek wandelen we verder over de 'schreve’ op Frans grondgebied.

Na een vermoeiende klim komen we traditiegetrouw in café 'Aux Touristes’ aan waar we de welbekende 'Picon’ kunnen proeven.

Met volle moed en wat zware benen kunnen we onze weg verderzetten. De 40 km-stappers verlaten de 50-km omloop en stappen richting Baneberg. De 50 km-wandelaars maken nog een extra lus op Frans grondgebied. Boven op 'Mont Kokereel’ heb je een uniek zicht op de Catsberg en het Franse stadje Bailleul (Belle). Terug op Belgisch grondgebied komen we onze 40 km vrienden terug tegen. Langs golvende paadjes vatten we de terugtocht aan. Na een korte maar steile klim komen we aan bij de Lijstermolen boven op de Baneberg. Op de flank van de Scherpenberg kunnen we in de loods van Hans Vanmeenen nog even op krachten komen.

De pijltjes leiden de wandelaars nu langs het Keteldal via de Kallissestraat naar Dikkebus waar de voorlaatste verpozing in het ontmoetingscentrum gelegen is. We kunnen nog een tweede keer genieten langs de oevers van Dikkebusvijver. De Vaubantoren (1684) op de dijk is voorzien van een sluis die de watertoevoer naar Ieper regelt. Tijdens de verdere terugtocht wandelen we nog doorheen het Tortelbos waar aan de wandelaars nog een heerlijk ijsje aangeboden wordt. Vanaf hier krijgen we de Ieperse torens recht in het vizier. We wandelen nog langs de vestingen doorheen het nieuwe Hamiltonpark. De eindmeet is nu niet meer veraf.

In de Fenixzaal kunnen we nog genieten van een hapje en een drankje. Wellicht wordt dit de wonderzalf om alle stramme spieren te vergeten en met volle moed de 3de en laatste '100 km’ dag aan te vatten!

8KM -

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

12KM

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

15KM

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

20KM

Start: 7:00 uur tot 14:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

30KM

Start: 7:00 uur tot 11:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

40KM

Start: 7:00 uur tot 10:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

50KM

Start: 7:00 uur tot 08:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur


Zondag 29 Mei 2022

Ieper en de Groote Oorlog…

Dag 3, laatste dag van de 50ste jubileum editie van de '100 km van Ieper'.
Het kloppend hart van deze derde wandeldag ligt in Sint-Jan. Alle parkoers wandelen doorheen deze kleine deelgemeente van Ieper. Sint-Jan werd voor het eerst vermeld in 1266, als parochia Sancti Johannis.

De 6 km kiest voor de kortste weg, de langere afstanden worden eerst richting Zillebeke gestuurd. Eens voorbij de mooie fruitgaard splitsen de 10, 15 en 20 km-wandelaars zich af van de 30 km-stappers.

De wegen van het 15 km parkoers leiden tot aan 't Hooghe. Daar kan je gratis een bezoek brengen aan het 'Hooge Crater' museum, het beste privaat museum in Flanders Fields. Met zijn levensgrote reconstructies van oorlogstaferelen van de eerste wereldoorlog, de uitgebreide collectie wapens, uitrustingen en foto's is dit museum een echte aanrader.

De 30 km begeeft zich na de fruitgaard in Zillebeke richting Hill 62. Hier wandelen we door de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Deze loopgraven worden voor de 100km-deelnemers uitzonderlijk gratis opengesteld.

Aangekomen in OC Cieper in Sint-Jan kunnen de benen even rusten en kunnen we genieten van een hapje en een drankje. Vervolgens breien de 20 en de 30 km er nog een lus aan via Pilkem Ridge, Sint-Juliaan en het Wieltje om zo voor een 2de keer OC Cieper in Sint-Jan te bereiken.

Van hieruit gaan we met zijn allen terug richting Ieper. Op de route nog een stukje Ieperse vestingen, De Leet, de Grote Markt en uiteraard niet te missen de Menenpoort. Onderweg, afhankelijk van de gekozen afstand, worden er ook op deze derde dag verschillende versnaperingen aangeboden.

Drie dagen lang hebben we met plezier de wandelaars mooie wandelingen aangeboden en stonden onze trouwe medewerkers weer paraat, waarvoor ontzettend veel dank! Dank ook aan alle deelnemers uit binnen- en buitenland om van deze 50ste editie een echt 'wandelfeest’ te maken.

6KM -

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

10KM

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

15KM

Start: 7:00 uur tot 15:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

20KM

Start: 7:00 uur tot 14:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur

30KM

Start: 7:00 uur tot 11:00 uur

Aankomst: tot 18:00 uur


Deelnameprijs

Voor alle afstanden

  Zonder Herinnering Met Herinnering
Leden Niet-Leden Leden Niet-Leden
1 Dag 1.50€ 3.00€ / /
2 Dagen 3.00€ 6.00€ / /
3 Dagen 4.50€ 9.00€ 13.00€ 17.50€

LET WEL!

De ledenprijs geldt enkel voor de leden van de Belgische wandelfederaties op vertoon van hun lidkaart. Kinderen onder de 12 jaar wandelen gratis ‘zonder’ herinnering. Met herinnering is 8.50€. De formule ‘met’ herinnering is enkel mogelijk voor wie 3 dagen deelneemt.Herinneringen

Elke deelnemer die de '100 km van Ieper' uitwandelt en kiest voor de formule 'met herinnering' ontvangt bij aankomst de nieuwe exclusieve '100 km van Ieper' herinneringsmedaille. Wie 3 dagen deelneemt maar geen 100 km wandelt en kiest voor de formule 'met herinnering' krijgt eveneens een origineel aandenken.

Speciale herinneringen zijn voorzien voor :

 • de grootste Belgische groep
 • de grootste buitenlandse groep

Opgepast!

 • Breng zelf een herbruikbare beker of drinkfles mee!
 • Respecteer de wegcode.
 • Wandel op de aangeduide paden.
 • Laat bloemen en planten in hun milieu.
 • Honden houden we aan de leiband.
 • Voorkom brand, dus: rook niet!
 • Werp geen afval op de grond.
 • Bewaar de stilte en geniet van de natuur.

We bieden gratis

 • Gedurende de verschillende tochten worden er gratis versnaperingen aangeboden. Breng zelf een herbruikbare beker of drinkfles mee!
 • Toiletten langsheen het parkoers.
 • Het Rode Kruis staat in voor de medische hulpverlening.
 • Elke deelnemer is verzekerd tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

NevenactiviteitenMet dank aan: